Izbornik Provjeri dostupnost

Kudin Most

Kulturna baština Zadarske županije bogata je skrivenim mjestima koje očaravaju svakoga tko ih posjeti!
Kudin most je jedan od blaga ove regije, udaljen samo sat vremena od Crvene Luke, smješten na rijeci Krupi i donosi priču o ljubavi:

 

1. Legenda o Kudinom mostu

 

Mladić po imenu Kude, kaže stara priča, napravio je cijeli pothvat i u suhozidu, sedrenim blokovima i stupovima prije više od 200 godina sagradio most kako bi došao na drugu stranu rijeke, do svoje djevojke koju je volio. 

Premostio je rijeku koja ga je dijelila od njegove drage, te je Kudi u spomen, most dobio ime.

Znak s uputama na stablu

2. Dolazak na Kudin most

 

Dolazak do same lokacije Kuding mosta vrlo je jednostavan, laganom vožnjom kroz lokalne gradove i naselja biti će vam potrebno samo sat vremena od Crvene Luke.

Parking se može pronaći na samom vrhu planine iznad kanjona Krupe u selu Golubić, otkuda se pruža veličanstven pogled na rijeku Krupu.

 Ljudi koji stoje na planini

3. Pogled s vrha

 

Oduševljenje svakog tko je posjetio Kudin most nudi pogled prije samog spuštanja stazom.

Priroda, kontrast boja i tok rijeke Krupe pružaju zadivljujuće prizore!

Pogled na rijeku

4. Slapovi

 

Prilikom dolaska na Kudin most očarati će vas ljepota, priroda, mir i obližnji slapovi na poziciji daleko od svega, idealnom za potpuno opuštanje.
Najpoznatiji slap u kanjonu Krupe je Deveterac, koji je ime dobio po devet sedrenih kaskada koje završavaju slapom visokim 13 metara.

Postoji li bolji razlog za posjetiti ovu čarobnu lokaciju?

Vodopad

5. Pogled s mosta

 

Kudin most je još uvijek nepoznanica većini turista, iako su staze uređene i prohodne.

Stoga će dolaskom na „skrovitu“ stazu Kudin most posjetitelj upoznati najljepši dio Krupe, njene raskošne slapove i sedrene kaskade, te prelaskom preko Kudinog mosta doživjeti čaroliju priče o ljubavi, uz saznanje da je Kudin most ujedno najstariji očuvani prijelaz preko rijeke Krupe.

 Prirodni slapovi

6. Kudin Most


Sam most je sagrađen u suhozidu, u stilu lukova, ukupno 12 sedrenih blokova te su svi do danas sačuvani. Most je sagrađen na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće i zaštićeni je spomenik kulture te je dug čak 109 metara!

Vrijeme potrebno za spuštanje do Kudinog mosta laganim hodom uzeti će vam 30-tak minuta, dok je uspon nazad nešto ipak teži 😄
Nadamo se da ćete za vrijeme svog odmora uspjeti posjetiti ovu jedinstvenu lokaciju Zadarske regije!

 Pogled s vrha
© 2019 Crvena Luka Resort | Izrada Nove vibracije