Izbornik Provjeri dostupnost

Posidonia oceanica

Posidonija, oceanski porost ili voga (lat. Posidonia oceanica) je morska cvjetnica koja je ime dobila prema grčkom bogu mora, Posejdonu.

Endem je Sredozemnog mora, što znači da raste samo na tom području, a najrasprostranjenija je od ostalih vrsta morskih cvjetnica u Jadranskom moru!

1. Posidonia oceanica

Livade posidonije su područja velike bioraznolikosti; na svakom listu posidonije može se pronaći preko 30 vrsta algi, te su obitavališta, mrjestilišta, rastilišta i hranilišta za više od 100 vrsta riba.
„Tvornice“ su kisika, a svojom sposobnošću za hvatanjem i skladištenjem ugljikovog dioksida iz atmosfere pomažu u ublažavanju učinaka klimatskih promjena smanjenjem koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi.

Poboljšavaju kvalitetu i prozirnosti morske vode na način da djeluju kao prirodni filtri zadržavajući i apsorbirajući suspendirane čestice i hranjive tvari. Veliku ulogu imaju i u zaštiti obale od erozije, oluje i valova svojim gustim korijenjem čime pomaže u održavanju stabilnosti obalne infrastrukture.

Posidonia oceanica

2. Rasprostranjenost i uloga

Posidonia gradi morske livade na muljevito - pjeskovitom morskom dnu, a s površine mora uočljiva u obliku tamnih mrlja, pa je lako možete uočiti i u našem zaljevu.

Veliku ulogu ima i u zaštiti obale od erozije, oluje i valova svojim gustim korijenjem čime pomaže u održavanju stabilnosti obalne infrastrukture.

Livade posidonije su najvažniji priobalni ekosustav u Sredozemnom moru te rastu u područjima gdje je pritisak ljudskih aktivnosti izrazito velik.

Zbog važnosti livada ove morske cvjetnice te osjetljivosti i ugroženosti koja im prijeti, posidonija je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta.

Crvena Luka Resort
© 2019 Crvena Luka Resort | Izrada Nove vibracije